perjantai 16. elokuuta 2013

Oikeaa lähiruokaa ja kesän paras salaattikastike

En ole ihan varma, mikä lähiruoan virallinen oppikirjamääritelmä on, mutta tällä viikolla sanoisin syöneeni sitä ihan oikeaa lähiruokaa. Koska ulkona on tullut vettä lähes taukoamatta koko viikon, olen kääntynyt päivittäin jo valmiina löytyneiden raaka-aineiden puoleen ja syönyt tasan sitä, mitä niistä on saanut. Eli lähinnä erilaisia salaatteja, munakkaita ja muutaman lämpimän leivän.

Otetaan salaatinlehdet, mintun ja basilikan oksat, valkosipulin varret, ensimmäiset kypsät tomaatit, viinisuolaheinät ja ruohosipulit parvekkeen villiintyneestä laatikkopuutarhasta. Lisätään äidin kasvattama kesäkurpitsa, omat perunat ja isän keräämät kantarellit, niin jo alkaa syntyä.

En tiedä, onko Savo Helsingille varsinaisesti lähiruoka-aluetta, mutta parveke on sen verran lähellä, että saanee kompensoida eroa. Tällä viikolla olenkin tainnut hakea kaupasta vain fetaa, sipulia, sitruunoita ja aamupalarahkaa.


Vaikka yrttivoittoisen salaatin kanssa ei välttämättä tarvitsisikaan muuta kuin hyvää oliiviöljyä ja mustapippuria, halusin sen verran hienostella, että väänsin vaihteeksi kastikkeenkin itse. Tämän kesän lempparisalaattikastike löytyi jollain kirjaviinikerhon kerralla ja on alkujaan tarkoitettu parsan ja fetan kanssa tarjottavaksi. Itse olen kuitenkin näin kesällä syönyt sitä hieman tuunattuna ihan minkä tahansa fetasalaatin kanssa.


TARVITSET

Sitruunamehua
Kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
Minttua
Sinappia
Valkosipulia
Suolaa
Pippuria


Purista kulhoon sitruunamehu - yhdelle hengelle riittää neljäsosa sitruuna, mutta uskoisin samasta määrästä tulevan myös kahden kastikkeet öljyn määrää lisäämällä. Lisää reilu neljäsosa teelusikallinen hyvää sinappia, puristettu valkosipulinkynsi, vajaa puoli desiä öljyä, pieneksi saksittu kourallinen minttua sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita niin, että kastike sakenee. Kaada salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Sopii myös grilliruoan, esim. kalan, kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti